Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Θάμνοι

 • Ardisia Grenata

   

  Συνήθως φυτεύονται για τα κοράλλι-κόκκινα μούρα της που αντέχουνκαι το χειμώνα. Λέγεται επίσης και Buckbrush.

 • Aucuba

  Είναι αειθαλείς θάμνοι ή μικρά δέντρα 2-13 m ύψος, παρόμοια στην εμφάνιση με τις δάφνες του γένους Laurus, έχει γυαλιστερά, δερματώδη φύλλα, και είναι μεταξύ των θάμνων που λανθασμένα αποκαλείται δάφνες σε κήπους.

 • Buxus Faulkner

  Υπάρχει σε σχήματα πυραμίδα, 2 μπάλες, 3 μπάλες και άλλα.

 • Αγγελική

  Αειθαλής θάμνος που μπορεί να αναπτυχθεί σε δενδρύλιο με πλατιά πυκνή κόμη, όπως επίσης και για φράχτη-με το κατάλληλο κλάδεμα-. Kατάλληλο για μπαλκόνια, σε γλάστρες και ζαρντινιέρες λόγω του ότι είναι πολύ ανθεκτικό, ζεί άνετα και σε σκιερά και σε ηλιόλουστα μέρη. Λουλούδια άσπρα που αναδύδουν άρωμα πορτοκαλιάς από Απρίλιο έως Μάιο.

 • Αμπέλια - Abelia Sp

  Θάμνος που φτάνει  τα 1-2 μέτρα σε ύψος και 3 περίπου σε πλάτος. Θέλει ήλιο ή λιγη σκιά και ανθίζει τέλος της άνοιξης / αρχές καλοκαιριού έως το τέλος καλοκαιριού συνέχεια. Θέλει μέτριο πότισμα, να ποτίζεται τακτικά αλλά όχι με πολύ νερό. Τα φύλλα του είναι  σκούρα πράσινα, γυαλιστερά και τα λουλούδια  είναι λευκά και σε ένα κλαδί εμφανίζονται εως 8 μαζί.

   

  Υπάρχουν 15-30 ποικιλίες του γένους Abelia και προέρχονται από την Ασία και Νότιο Αμερική.

   

 • Βιβούρνο

  Το Βιβούρνο - Ψευδοδάφνη θεωρείται ένας θαυμάσιος θάμνος με πολλές και χρήσιμες ιδιότητες που καλλιεργείται εδώ και αίωνες (είναι γνωστός από τους αρχαίους Έλληνες και τους Ρωμαίους).

 • Βιγκέλια Μηλίτσα - Weigela Sp

  Φυλλοβόλος θάμνος με πράσινο φύλλομα και έντονη ανθοφορία στα τέλη της άνοιξης, μετά την εκπτύξη των φύλλων  του.  Αναπτύσσεται σε στραγγιζόμενα μέτρια υγρά εδάφη, σε ηλιόλουστες και ελαφρά σκιασμένες θέσεις. Απαιτεί αυστηρό κλάδεμα αμέσως μετά την ανθοφορία του. Φυτεύεται μεμονωμένα και σε ομάδες. Πολλαπλασιάζεται εύκολα με μοσχεύματα.

 • Δεύτσια - Deutzia Sp

  Φυλλοβόλοι θάμνοι με πράσινα φύλλα που καλλιεργούνται για τα συνήθως λευκά ή ροζ άνθη του ςπου εμφανίζονται στο τέλος της άνοιξης. Αναπτύσσονται σε ηλιόλουστες θέσεις και μέτρια υγρά, στραγγιζόμενα εδάφη. Φυτεύονται σε ομάδες σε φράχτες. Οι νανώδεις ποικιλίες φυτεύονται σε βραχόκηπους και γλάστρες. Πολλαπλασιάζονται με μοσχεύματα.

 • Ιβίσκος Συριακός - Hibiscus syriacus

  Ο ιβίσκος ο συριακός είναι φυτό φυλλοβόλο (αειθαλής στα ζεστά κλίματα), θαμνώδες, που όμως, μπορεί να διαμορφωθεί και σε μικρό δέντρο. Από την εύκρατη Ασία είναι το πιο ανθεκτικό στο ψύχος, του γένους. Είναι φυτό με ζωηρή, ορθόκλαδη και μέτριας πυκνότητας βλάστηση. Η ταχύτητα ανάπτυξης είναι κανονική.

 • Καλλιστήμονας - Callistemon Sp

  Προέρχεται από την Αυστραλία . Τα άνθη του εμφανίζονται την άνοιξη και το καλοκαίρι και μοιάζουν με κυλινδρική βούρτσα. Μεγαλώνει μεχρι 4 μέτρα σε ύψος και οι περισσότερες ποικιλίες είναι ανθεκτικές στον πάγο. Προτιμάει τον ήλιο και δεν θέλει ιδιαίτερο πότισμα.

 • Καμέλια

  Αειθαλή θάμνοι και μικρά δέντρα με πράσινα φύλλα. Καλλιεργούνται για τα μεγάλα άνθη που έχουν σε διάφορες περιόδους, ανάλογα με την ποικιλία. Απαιτούν όξινο, χουμώδη, μέτρια υγρά εδάφη και ημισκιαζόμεντες θέσεις.

   

  Φυτεύονται σε ομάδες και γλάστρες. Πολλαπλασιάζονται κυρίως με ημιξυλώδη μοσχεύματα το καλοκαίρι και με εμβολιασμό.

   

 • Κυδωνιαστρο - Cotoneaster Sp

  Το Κυδωνιαστρο είναι ένα γένος θάμνων των Rosaceae (τριαντάφυλλων), εγγενή στην  Ασία, Ευρώπη, βόρεια Αφρική. Υπάρχουν 70-300 είδη cotoneaster, και η πλειοψηφία των ειδών είναι θάμνοι από 0,5-5 μ  που ποικίλλει εξαρτάται από το έδαφος ή τα βρίσκουμε ως  μικρά δέντρα μέχρι 15 μ ψηλά και τη διάμετρο κορμών 75 εκατ.  Χρειάζεται ήλιο και δεν είναι ανθεκτικά στον πάγο, όχι πολύ νερό αλλά τακτικό ψέκασμα με νερό.

  Τα λουλούδια εμφανίζονται στα τέλη της άνοιξης, και έχουν πέντε πέταλα, κρεμ-λευκό ή ανοικτό ροζ.. Τα φρούτα είναι μικρά, ανοιχτό κόκκινο όταν ωριμάσουν, περιέχοντας έναν έως τρεις (σπάνια μέχρι πέντε) σπόρους.

   

 • Κυτισσος - Cytisus Sp

   Αειθαλής, φυλλοβόλος θάμνος με τρίφυλλα πράσινα φύλλα. Καλλιεργείται για τα πολυάριθμα κίτρινα, πορτοκαλί ή σομόν  άνθη που εμφανίζονται κυρίως την άνοιξη. Θέλει ήλιο, και πλούσια χουμώδη, υγρά εδάφη αλλά όχι ασβεστώδη. Φυτεύεται σε ομάδες, βραχόκηπους και συνθέσεις. Πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα

 • Λακεστρεμια - Lagestroemia indica

  Αειθαλής θάμνος που μπορεί να αναπτυχθεί σε δενδρύλιο με πλατιά πυκνή κόμη, όπως επίσης και για φράχτη-με το κατάλληλο κλάδεμα-. Kατάλληλο για μπαλκόνια, σε γλάστρες και ζαρντινιέρες λόγω του ότι είναι πολύ ανθεκτικό, ζεί άνετα και σε σκιερά και σε ηλιόλουστα μέρη. Λουλούδια άσπρα που αναδύδουν άρωμα πορτοκαλιάς από Απρίλιο έως Μάιο.

 • Λεπτόσπερμα - Leptospermum Scoparium

  Έχει λευκά άνθη, με ρόζ πινελιές και σπάνια βρίσκουμε κόκκινα και ανθίζουν άνοιξη και νωρίς το καλοκαίρι. Προέρχονται από την Νέα Ζηλανδία. Θέλει ήλιο, μέτριο πότισμα και καλό στράγγισμα Πολλαπλασιάζονται με σπόρους ή μοσχεύματα.

 • Μανώλια Σελουντζιάνα - Magnolia soulangiana

  Θάμνος που φτάνει τα 4-8 μέτρα και ανθίζει νωρίς την άνοιξη. Τα άνθη του είναι μώβ εξωτερικά και λευκά μέσα, ή ρόζ, λευκά ή magenta. Τα άνθη του εμφανίζονται πριν από τα φύλα του τα οποία είναι μεγάλα. Δύσκολα μεταφυτεύεται. Θέλει ήλιο με μερική σκιά, αρκετό νερό.

 • Μανώλια Στελάτα - Magnolia Stellata - Star Magnoli

  Φυλλοβόλος θάμνος ή μικρό δέντρο το οποίο φτάνει τα 4-6 μέτρα και άνοιγμα 3-4 μέτρα. Αργεί να μεγαλώσει και ανθίζει νωρίς την άνοιξη. Έχει άσπρα άνθη τα οποία εμφανίζονται πριν εμφανιστούν τα φύλλα. Θέλει σκιά και να είναι μακριά από την πολύ ζέστη και μέτριο πότισμα.

   

   Προέρχεται από την Ιαπωνία και το 1860 εμφανίστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες.

   

 • Μπόξους - Buxus Rotundifolia

  Θα το βρείτε και σε σχήμα πυραμίδας, 2 μπάλες, 3 μπάλες και άλλα.

 • Μπόξους - Buxus Semprervirens

 • Ορτανσία - Hydrangea Sp

  Αειθαλείς και φυλλοβόλοι θάμνοι και αναρριχώμενα φυτά με πράσινα φύλλα που καλλιεργούνται για τα μεγάλα άνθη τους.

   

  Χρειάζονται υγρά, στραγγιζόμενα,  πλούσια σε χούμο εδάφη και σκιασμένες ή ημισκιασμέςνες θέσεις.

   

  Φυτεύονται σε ομάδες σε γλάστρες. Πολλαπλασιάζονται με ημιξυλώδη μοσχεύματα. Υπάρχουν με μονά ή διπλά άνθη και ανθίζουν το καλοκαίρι. Οι διάφορες ποικιλίες έχουν άνθη με λευκό, μώβ, φούξια, λευκορόδινα, ρόζ, μπλέ ή δίχρωμα λευκά-μώβ χρώματα.

   

 • Πασχαλιά - Syringa Sp

  Θάμνος με μώβ - μπλέ αρωματικά άνθη που εμφανίζονται τον Μάιο μέχρι τον Αύγουστο.  Θέλει να ποτίζεται συχνά και να έχει πολύ ήλιο ενώ δεν μεγαλώνει σε σκιερό μέρος.

 • Πιέρις - Pieris sp

  Το Pieris είναι ένα γένος επτά ειδών θάμνων από την οικογένεια Ericaceae, που προέρχεται από τα βουνά της ανατολικής και νότιας Ασίας, της ανατολικής Βόρειας Αμερικής και των δυτικών Ινδιών. Ονομάζεται και "φωτιά των βουνών". Είναι πλατύφυλλοι αειθαλείς θάμνοι που φτάνουν 1-6 μ ύψος. Τα νέα φύλλα την άνοιξη είναι χαρακτηριστικά χρωματισμένα. Τα λουλούδια είναι με σχήμα καμπάνας, 5-15 χιλ. μακριά, άσπρα ή ρόδινα και ανθίζουν νωρίς την άνοιξη. Θέλει σκιερό μέρος προφυλαγμένο από τον αέρα.

 • Πολύγαλο - Polygala Myrtifolia

  Αειθαλής σφαιρικός θάμνος με πράσινα φύλλα και φούια άνθη που βγαίνουν νωρίς την άνοιξη και κρατάνε μεχρι αργά το φθινόπωρο.

   

  Αναπτύσσεται σε ηλιόλουστες θέσεις και σε μέτρια υγρά εδάφη. Απαιτεί προστασία από τους παγετούς.

   

  Φυτεύεται σε ομάδες σε φράχτες. Κατάλληλο και για παραθαλάσσιες φυτεύσεις. Πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα.

   

 • Σπιρεα - Spiraea Sp

  Φυλλοβόλος, ανθοφόρος θάμνος καλλιεργείται κυρίως για τα άνθη του και όχι για το φύλλωμά του. Αναπτύσσεται σε μέτρια υγρά εδάφη και ηλιόλουστες θέσεις. Οι μεγάλοι θάμνοι φυτεύονται σε ομάδες, ενώ οι νανώδεις ποικιλίες σε βραχόκηπους και συνθέσεις.

  Πολλαπλασιάζονται με μοσχεύματα.

   

 • Τριανταφυλλιά - Rosa Sp

  Η γνωστή σε όλους τριανταφυλλιά είναι ένα πολύ όμορφο λουλούδι όχι μόνο για τον κήπο αλλά και για το σπίτι (σε βάζο) ή φυτεμένο στο μπαλκόνι. Υπάρχουν πολλά είδη τριαντάφυλλων και σε διαφορετικά χρώματα.

   

  Χρειάζεται ήλιο και έδαφος που στραγγίζεται καλά. Οι θάμνοι πρέπει να κλαδεύεται νωρίς την άνοιξη όταν αρχίζουν να εμφανίζονται τα φύλλα αλλά πριν αναπτυχθούν. Πρέπει να κλαδέψετε τα ξερά, αδύναμα κλαδιά σε ομοιόμορφο ύψος.

   

 • Τσιτόνια Chaenomeles Sp

  Ονομάζεται επίσης Ιαπωνική Κυδωνιά. Φυλλοβόλος, αγκαθωτός θάμνος με πράσινα φύλλα και άνθη το χειμώνα και την άνοιξη πριν την έκπτυξη των φύλλων. Το φθινόπωρο έχουν μικρούς εδώδιμους κίτρινους καρπούς (κυδώνια). Αναπτύσσονται σε ηλιόλουστες και ημισκιασμένες θέσεις, σε μέτρια υγρά εδάφη. Φυτεύονται σε ομάδες σε φράχτες. Πολλαπλασιάζονται με μοσχεύματα. Το βρίσκουμε με κόκκινα, ρόζη ή λευκά άνθη.

 • Φελίτσια - Felicia Amelloides

  Η Φελίτσια ξεχωρίζει πάντα σε έναν κήπο με τα εντυπωσιακά μπλέ και κίτρινα άνθη του. Εκτός από τα όμορφα άνθη ξεχωρίζει γιατι είναι ανθεκτικό, αυξάνεται γρήγορα και ζεί πολλά χρόνια. Είναι ανθεκτικό στον πάγο και αέρα, θέλει μέτριο πότισμα και λίγη προσοχή.  Ανθίζει κυρίως την άνοιξη και νωρίς το καλοκαίρι.

 • Φιλάδελφος - Philadelphus coronarius

  Φυλλοβόλος, ανθοφόρος θάμνος που αναπτύσσεται γρήγορα και φτάνει σε ύψος 1-3μ. Τα φύλλα του είναι ωοειδή, οδοντωτά, ζωηρά πράσινα. Ανθίζει Μάιο-Ιούνιο με άνθη λευκά (3-4εκ.) αρωματικά, μονήρη ή σε μικρές ταξιανθίες. Προτιμά εδάφη με χαμηλό ποσοστό ασβεστίου.

 • Φορσυθια - Forsythia Sp

  Θάμνος με κίτρινα άνθη, μεγαλώνει γρήγορα και εξαρτάται την ποικιλία μπορεί να φτάσει το 1,5 μέτρο. Φυτεύεται κοντά σε φράχτες και μπορείτε να κόψετε μερικά κλαδιά στο τέλος του χειμώνα και αν τα βάλετε σε ένα βάζο, σε μια με δυο εβδομάδες θα ανθίσει. Θέλει ήλιο ή λίγη σκιά και μεγαλώνει σε οποιοδήποτε έδαφος, στραγγισμένο.

 • Φούξια - Fuchsia Sp

  Το φούξια είναι θάμνος που προέρχεται από την Νότια αμερική. Υπάρχουν περίπου  100-110 είδη φούξια. Τα περισσότερα φτάνουν τα 4 μέτρα ύψος και τα άνθη του είναι πολύ όμορφα και ανθίζουν όλο το καλοκαίρι και το φθινόπωρο.  Τα χρώματα των λουλουδιών  ποικίλουν από άσπρο σε σκούρο κόκκινο, κόκκινο-μπλε, και πορτοκάλι. Μερικά έχουν κιτρινωπούς τόνους, και τα έχουν γίνει ποικιλίες σε  λευκό χρώμα σε διάφορους συνδυασμούς. Τα φρούτα του είναι μικρά (5-25 χιλ.) κοκκινωπά με μικρούς σπόρους.

   

  Θέλει μέτρια σκιά και όχι πολύ ζέστη ή υγρασία. Χρειάζεται πότισμα όταν το χώμα είναι στεγνό και δεν είναι ανθεκτικό στον πάγο.

   

  Μπορεί να φυτευτεί και σε κρεμαστή γλάστρα για εσωτερικούς  χώρους.

   

 • Χειμώνανθος - Chimonanthus Praecox

  Ο Χειμώνανθος (χειμερινό λουλούδι) είναι ένα γένος φυτών που προέρχεται από την Κίνα. Το γένος περιλαμβάνει τρία έως έξι είδη . Αειθαλής θάμνος που φτάνει 2-13 μέτρα και τα άνθη του είναι κίτρινα ή άσπρα αρωματικά και εμφανίζονται στα τέλη του χειμώνα ή νωρίς την άνοιξη και προτιμάει την σκιά. Φυτεύεται κυρίως ως διακοσμητικό και για το άρωμα των λουλουδιών του, αλλά τα βρίσκουμε και σε ανθοπωλεία κομμένα για ανθοδέσμες.

 • Χιοσφαιρα - Viburnum Opulus

  Γένος φυτών αποτελούμενο από αειθαλείς ή φυλλοβόλους θάμνους και μικρά δέντρα. Μερικά είδη έχουν αρωματικά άνθη και άλλα έντονα χρώματα στα φύλλα τους το φθινόπωρο.

   

  Αναπτύσσονται σε μέτρια, υγρά, στραγγιζόμενα γόνιμα εδάφη και σε ηλιόλουστες και ημισκιαζόμενες θέσεις.  Φυτεύονται μεμονωμένα, σε ομάδες και φράχτες. Πολλαπλασιάζονται κυρίως με ημιξυλώδη μοσχεύματα το καλοκαίρι.